Hoe kan ik stress voorkomen of verminderen?

Examens, planningen die niet gaan zoals je wilt, veel dingen te doen en weinig tijd. Dat en nog veel meer kunnen zorgen dat je onder druk komt en gestressed raakt.


Zelf heb ik ook van die dagen dat ik zou willen dat een dag zoveel meer dan 24uur had. En daarnaast ben ik ook iemand die in de stress kan raken als dingen niet helemaal gaan zoals gepland, vooral als het om een strakke planning gaat.

Behalve een druk gevoel, kan stress ook physieke klachten opleveren. Zo kunnen mensen die gestressed zijn last van hoofdpijn/ migraine krijgen, kunnen puistjes ontwikkelen, kunnen zich flauwtjes voelen, hyperventileren en in erge gevallen kunnen de haren grijs worden!

Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om die stress toch wat van je af te nemen!Hier volgen een paar tips die kunnen helpen stress te verminderen:

1. Organiseer je werkruimte
Als ik opdrachten voor werk of school wil doen vind ik het heel erg fijn als er niet allemaal dingen om me heen liggen die ik niet nodig heb, of bijvoorbeeld thuis alles een puinhoop is. Neem voor je bezig gaat even de tijd om alles netjes te zetten, create some space to breathe. Je zult zien dat je daarna veel rustiger ter werk kan gaan.

2. Een to-do lijst
Het is nooit fijn wanneer alles wat je moet doen chaotisch in je hoofd zit. Maak een duidelijke, efficiente en vooral realistische plannning voor jezelf met wat je allemaal moet doen en wanneer. Geef aandacht aan de belangrijke dingen en gooi je planning niet helemaal voor. Een planning houd ook in dat je tijd maakt voor een pause. Als alles op een rijdje staat met voorang aan de belangerijke dingen heb je toch een idee wat je aan het doen bent en loopt niet alles door elkaar heen.


3. Zip some tea, have-a-break-have-a-kit-kat
Thee is vrij bekent om zijn rustgevende karakter, en dat is omdat het ook gewoon werkt. Vooral voor de echte thee liefhebber heeft een lekker bakje van je favoriete thee een kalmerend effect.  Neem voor je bezig gaat of gewoon in de dag even een bakje thee, ga even op de bank zitten, en als je toch bezig bent neem er iets lekker bij en geniet van je pause!

4. YOU-time
Als je helemaal in de stress zit en druk bent met andere dingen vergeet je soms dat jezelf ook belangrijk is. Neem dus de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Ga es lekker een half uurtje douchen met een muziekje aan, ga even buiten zitten met een tijdschrift of een boek, ga je nagels lakken. Al is het maar een uurtje, gun jezelf dan die uur elke dag om iets te doen dat alleen voor jou is.
5. Muziek
Iedereen heeft wel favoriete nummers, bands, artiesten. Voor energie zet dan een lekker druk nummer op of de radio voor wat afwisseling, of zet een lekker relaxt nummer op voor als je even wilt ontspannen. Ga op de bank zitten en doe eventjes je ogen dicht, en luister. Naar een paar nummer zul je je echt een stuk minder druk voelen.

6. Power-nap
Heb je het echt zo druk dat je geen tijd hebt voor niks anders dan wat je af moet krijgen? Power-napper schijnen heel effectief te zijn. Een power-nap is een klein dutje van 30minuten tot maximaal 45 minuten, dat zorgt dat je een heel stuk frisser en helder bent dan daarvoor. Let wel op, slaap je meer dan dat, dan gaat je lichaam in een diepere slaap en dan krijg je alleen maar een gaar hoofd als je wakker word. 
7. Gezond eten
Gezond eten is eigenlijk altijd belangrijk en heeft alleen maar voordelen. Zo is het in dit geval dat je door gezond eten veel meer vitamines binnen krijgt die je helpen tegen moeheid en hoofdpijn en die je ook energie geven. Door licht en gezond te eten krijg je ook niet meteen dat zware gevoel na elke maaltijd en kan je lichaam zich focussen op de activiteit die je aan het doen ben en niet met die grote vette portie patat die je net naar binnen hebt gewerkt.
Fruit is dan ook heel belangrijk en een lekker tussendoortje! Vooral nu kun je nog genieten van aardbeien, nectarines, perziken, meloen en noem maar op! Mmmm!!

8. Stay positive!
Je kan alles wel doen wat hierboven staat, maar blijf vooral positief. Alles gaat echt wel goed komen, en zo niet, je hebt je uiterste best gedaan, en daar gaat het om. Wees trots op jezelf voor wat je doet, en morgen is er nog een dag!Ik hoop dat sommige van deze tips jullie kunnen helpen in stressvolle tijden! 

Hebben jullie nog andere tips? Wat doen jullie als jullie gestressed zijn?

Liefs,

Annie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s